fbpx

28 augustus Groote Maaltijd bij Restaurant WEEVA

Op maandag 28 augustus is het tijdens Gronings Ontzet weer tijd voor De Groote Maaltijd bij Restaurant WEEVA.

De traditie wil dat Bommen Berend aan tafel zat voor de maaltijd, toen een kanonskogel vanuit de stad zijn vertrek binnen vloog. Bommen Berend bleef ongedeerd, maar op de plek waar zijn bord zuurkool met spek had gestaan, lag nu een kanonskogel. Niet lang daarna besloot hij het beleg op te geven.

Nog altijd wordt tijdens Gronings Ontzet tussen 17:00 en 19:30 uur het voorval herdacht met een “Groote Maaltijd”, waarbij traditioneel zuurkool met bal gegeten wordt bij Restaurant WEEVA, dit alles voor slechts €12,50!

Historie

De historie van WEEVA gaat terug naar 1871. Op 4 oktober werd toen de “Groninger Volksgaarkeuken” geopend. Precies 140 jaar later, op 4 oktober 2011, werd “Restaurant WEEVA” nieuw leven ingeblazen: met een knipoog naar vroeger.

Vroeger was WEEVA de plek waar een ieder terecht kon voor een voedzame, betaalbare, warme maaltijd. Een greep uit de kaart van toendertijd: ‘Rundersoep, erwtensoep, boontjes, grauwe erwten, aardappelen met groente of gestoofd eten.’

Tot december 1985 behoorde WEEVA aan een stichting: de ‘NV Groninger Volksgaarkeuken en Kosthuizen’

Het succes van de Volksgaarkeuken leidde in 1875 tot uitbreiding. Het idee ontstond om naast een maaltijd ook een slaapplaats te kunnen bieden. De uitbreiding bestond vervolgens uit enkele slaapkamertjes én een gezelschapszaal. In 1929 werd het pand, waarin de gaarkeuken en het kosthuis waren ondergebracht, omgedoopt tot het “Woon- En Eethuis Voor Allen”. Al gauw werd het “Woon- En Eethuis Voor Allen” een begrip bij een ieder en in de volksmond beter bekend als WEEVA!

In 2002 veranderde de naam in “Martini Hotel”. Tevens opende in 2009 het jongerenhotel Bud Gett Hostels zijn deuren aan de Rademarkt.

Het gebouw waarin het Martini Hotel is gevestigd, heeft tegenwoordig de status van ‘gemeentelijk monument’.

In 2005 keerde de naam “Woon- en Eethuis Voor Allen” terug op de gevel van Zuiderdiep 8-10, ‘als eerbetoon aan de rol die WEEVA meer dan honderd jaar in Groningen heeft gespeeld.’

Tegenwoordig

En op de plek waar WEEVA zo’n lange tijd ‘deugdzaam en krachtig voedsel’ heeft bereid voor ‘zeer billijke prijzen’, zijn sinds 4 oktober 2011 weer betaalbare, oer-Hollandse maaltijden te nuttigen.

Schuift u aan bij een avond vol vertier en lekker eten op maandag 28 augustus? Voor meer informatie: https://www.weeva.nl/groote-maaltijd-gronings-ontzet/

Reacties zijn gesloten.

Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat, maar je kunt je afmelden als je dat wilt. Accepteren Lees meer